Creëer a Heart Rocking Business en krijg meer werkgeluk!

Updated: Nov 2, 2020

A Heart Rocking Business, wat is dat?

Of je nu ondernemer bent en een business hebt of eerder in de non-profit werkt en een organisatie runt, het gaat beiden over hetzelfde. In een Heart Rocking Business zijn de mensen en resultaten even belangrijk. Klinkt logisch, toch is het niet evident. 


Herken je dit?

Je wil iets veranderen in de wereld, je bent geëngageerd en er volledig voor gaan. Je rolt de mouwen op en durft te springen. Want jij gaat de wereld laten rocken! Je werkt de ziel uit je lijf, maar de resultaten volgen niet. Je heart rockt wel, maar je business nog niet. Of dit. Je business rockt goed, maar je heart niet meer. Daarvoor kunnen er verschillende redenen zijn, bijvoorbeeld:

  • Je business is zo gegroeid dat je jezelf er niet meer in herkend. Je bent volledige dagen bezig met zaken (vergaderen, personeelsissues, onderhandelen, 100’en mails beantwoorden,…) waar je niet bepaald vrolijk van wordt.

  • Je hebt moeite met de rol die je ondertussen hebt. Mensen zien je bv. als baas en niet meer als mens. Je voelt je verplicht om een masker op te zetten. ‘Ah ja, de business moet draaien en die heeft niets aan jouw kopzorgen’. Je merkt ook dat mensen een masker opzetten. 'Ah ja, de baas moet niet alles weten!'


Wat kan je dan doen?

Op de eerste plaats start het bij jezelf. Je moet bij jezelf nagaan wat jij precies belangrijk vindt en ook eerlijk durven toegeven wat je anders wil.  Dit modelletje kan je erbij helpen.


Wat vind je belangrijk? Welke missie heb je in de wereld te zetten? Welke mensen heb je rondom jou nodig om dat te doen? In welke mate is er met hen een goede connectie? Is het duidelijk wat je van elkaar verwacht? In welke mate cocreëren jullie zaken en werken jullie goed samen? Zijn je doelen helder? Hoe behoud je focus? Hoe ga je om met feedback? Geef je zelf ook feedback? In welke mate doe je een zelfreflectie? In welke mate wil je groeien? Kan je altijd authentiek jezelf zijn? En de mensen rondom jou? Haal je plezier uit je werk? En uit je leven? In welke mate ga je zorgzaam om met de mensen rondom jou? Met de mensen die echt belangrijk voor je zijn? In welke mate zorg je voor jezelf?


Welke eye-openers krijg je door deze oefening te doen?

Je kan dezelfde oefening ook doen en dan je business voor ogen houden in plaats van jezelf als persoon. Trouwens, je kan jouw business ook echt beschouwen als een persoon op zich, met een eigen hart en ziel. Het grootste verschil is dat er in een business verschillende individuen samenkomen, ieder met hun eigen rugzak en hun eigen rockende heart. Het komt erop aan om die samen te voegen. Jullie moeten samen bepalen welke waarden voor jullie belangrijk zijn, welke missie jullie in de wereld zetten, wie jullie in jullie team nodig hebben. Het is belangrijk om te bekijken welke competenties jullie allemaal in huis hebben, hoe jullie elkaar aanvullen en welke expertise jullie nog missen.  De centrale clue in dit verhaal is dat jullie moeten praten met elkaar, op een eerlijke manier. Alle zorgen en akkefietjes moeten op tafel komen en worden doorgesproken. Je kan dat alleen doen als je zelf beseft hoe jij er persoonlijk naar kijkt én je het beste met elkaar voorhebt. Je kan alleen maar authentiek met elkaar samenwerken als je daar met je volledige hart voor kiest, je elkaar graag ziet en elkaar het beste gunt.


A Heart Rocking Business is soms ook hard

Want om dat te doen moet je eerst hard aan jezelf werken. Je moet de moed hebben om diep in je hart te kijken. Wees maar zeker dat je daar joekels van kwelduiveltjes en belemmerende overtuigingen tegenkomt. Je hebt ook de moed nodig om wat je denkt en voelt met anderen te delen. Dit kan soms echt ver uit je comfortzone zijn. Toch, het is nodig als je echt a Heart Rocking Business wil. Als het enkel in je eigen hoofd blijft zitten, zal er nooit iets veranderen. Soms moet je ook harde beslissingen maken. Je kan beseffen dat er dingen moeten veranderen, dat bijvoorbeeld niet alle mensen rondom jou de juiste mensen zijn. Dat sommige mensen (of zaken) meer energievreters zijn dan energiegevers. Ook hier zijn acties voor nodig. Soms kan een changeproject de oplossing zijn. Soms is een reorganisatie nodig. Meestal draait je maag in zeven knopen als je beseft dat je zoiets moet doen, want inderdaad dat is spannend.


Hoe zit het dan met dat werkgeluk?

Neem het van mij aan. Als je eenmaal door het proces bent gegaan en volledig je hart kan volgen, met de juiste mensen rondom jou, waarbij je jezelf goed voelt en waar jullie allemaal authentiek jullie zelf zijn, dan gaat de sfeer helemaal veranderen. Jullie voelen zich allemaal beter in jullie vel en dat stralen jullie af op iedereen, op je naasten, je collega’s en je klanten. De resultaten zullen hierdoor ook verbeteren. Jullie gaan samen hard werken en ook hard genieten en plezier maken. De druk van de maskers valt af, want jullie zien elkaar graag en gunnen elkaar het beste. Ook al splitsen jullie wegen op een gegeven moment, je laat elkaar met plezier los en je wil ook dat de ander verder groeit. Misschien blijven jullie niet altijd collega's, jullie blijven wel vrienden. That’s what a heart rocking business is about!


A Heart Rocking Business maak je niet alleen!

Je Heart en je Business gaan harder rocken als je het samen doet met anderen. Wanneer het beperkt blijft tot oefeningen in je eigen hoofd, dan creëer je een tunnelperspectief. Je blijft maar in hetzelfde potje roeren en ziet het bos door de bomen niet meer. Ik kan je hierbij helpen! Ik help je om out-of-the-box te denken en laat je naar oplossingen zoeken eerder dan naar oorzaken voor de problemen. Ik ben ervan overtuigd dat de oplossing in en tussen de mensen ligt. Ik ga daarnaar graag op zoek, samen met jou! Waarom ik? Ik ben net zo’n grote wereldverbeteraar als jij. Heel mijn loopbaan draait rond persoonlijke ontwikkeling en organisatieontwikkeling. Ik heb 15 jaar managementervaring waarvan 6 jaar als algemeen directeur. Ik was architect van tal van changeprojecten en reorganisaties. Ik weet wat het is om de verantwoordelijkheid te dragen en de daarbij horende kopzorgen en slapeloze nachten. Vandaag coach ik andere wereldverbeteraars en Heart Rockers.


Willen we eens afspreken?

Kelly


9 views0 comments