• Jocelijn Geurts

Rijk Leiderschap – een sterkte maar zo voelt het niet altijd


De laatste weken kwam ik meermaals in contact met mensen die van heel wat rijk leiderschap getuigden. Wat me opviel is dat ze allen met eenzelfde uitdaging leken te kampen…


Wanneer ik met deze mensen praatte viel het me telkens op hoe ze probeerden om situaties van meerdere kanten te bekijken. Niet alleen van hun eigen kant, maar ook “hoe is het voor de ander”. Ze probeerden te begrijpen waarom iemand anders reageerde dan hoe zij zelf zouden reageren, ze probeerden zich in te leven in de andere. Prachtig!


Maar soms gaan ze hier in te ver, ze leven zich zo diep in in de ander, dat ze hun eigen waarden vergeten. Ze plooien zich zo naar de situatie en betrekken dit zo sterk op zichzelf, dat ze vergeten dat er ook nog “een andere” is, en dat die andere ook vaak nog een leerproces heeft.


Hier zit dus de valkuil : hoe meer je jezelf probeert in te leven in een ander, hoe minder je bezig bent met hoe het voor jou is. Het kan wel zijn dat het voor een ander anders binnenkomt, maar jij bent er ook nog!


Als je er heel erg zwart-wit naar kijkt, kan je stellen dat het aan de ander is om aan te geven hoe iets bij hem/haar binnenkomt. Dat het aan de ander is om jou ook op de hoogte te stellen van de gevoelens daarrond.


Natuurlijk pleit ik niet voor een soort “nul-tolerantie” waarbij je alleen met jezelf bezig bent. Maar rijke leiders hebben vaak een gezonde - en soms te vergaande - dosis zelfreflectie. Ze cijferen zich weg om toch maar te begrijpen hoe het voor de ander is en verliezen daarbij zich zelf uit het oog.


Rijk leiderschap gaat dus over balans, een balans tussen je inleven in de ander en je inleven in jezelf. Een rijk leider bewaakt dus zijn grenzen, zonder daarbij koppig vast te houden aan zijn mening. Hij doet aan zelfreflectie zonder zichzelf te verloochenen.


Ben jij een rijk leider? Verlies jij je soms in je eigen zelfreflectie? Laat het ons weten in de reacties hieronder : we kunnen elkaar inspireren!

10 views0 comments