Rijk Leiderschap is weten wanneer je ergens de stekker moet uittrekken.

Een paar jaar geleden haalde ik een dakloze man van straat. Het was een project om aan de maatschappij te tonen dat ook zij deel uit maken van onze samenleving.

De man in kwestie kreeg van mij nieuwe schoenen, nieuwe kleren, gratis kappersbeurt,.. in samenwerking met onze sponsors!

Ik deed alles met een groot hart en wou hem deze kans geven. Door.. Te geven. En te geven. En te geven...

Al snel kreeg ik hier en daar een boze telefoon door organisaties die werken met daklozen. Ik snapte er niets van. Want.. Ik help toch iemand in nood? En.. Ik ben er ook in geslaagd want de man had echt nood aan iemand die in hem geloofde. Hij raakte van straat en aan een nieuwe job.

Maar al snel daarna snapte ik waarom die organisaties wat boos waren op mij..

Wanneer je geeft dan zorg je ervoor dat de andere een bepaalde afhankelijk van jou creëert. En dat is voor de persoon zelf een heel ongezonde situatie. Madonna zegt..

The road to hell is paved with good intentions. En ze heeft gelijk. Je doet meer fout met geven dan je denkt.

De persoon leert zo om afhankelijk te zijn van mensen die dingen voor hem/haar doen.

De gezonde weg? Die neemt meer tijd in beslag. Want op die weg zorg je voor steun wanneer iemand zijn situatie wil veranderen.

Neem nu de dakloze man. In plaats van voor hem nieuwe kleren te kopen en te zorgen voor een nieuwe woonst en werk, had ik hem beter begeleid om die stappen zelf te ondernemen. Ja, hij had iemand nodig die in hem gelooft, iemand die hem steunt. Maar niet iemand die zoveel geeft dat hij zelf niets meer moet doen. Dat is niet gezond.

Wanneer hij alles zelf zou gedaan hebben.. Pas dan zou hij sterk genoeg zijn om de job en woning te onderhouden. Want dit betekent dat hij de bewuste keuze maakte om zijn leven te veranderen én er ook voor gaan. Die krachtige energie heb je nodig om werkelijke verandering door te voeren.

Verandering gebeurt niet door iets te ontvangen zomaar. Verandering gebeurt in het hoofdje. De mindset. De keuzes die je maakt en je wil.

Nu dit verhaal gaat over het geven van kleren, schoenen, nieuwe job en woonst.

Hoeveel van ons doet dit met de tijd en energie die ze hebben? Hoeveel van ons steekt er tijd en energie in mensen die het te moeilijk hebben om voor zichzelf te zorgen? Mensen die energie nemen. Mensen die we eigenlijk niet tot onze dichte kring willen. Maar wel energie geven uit medelijden. Omdat we lief willen zijn en graag gezien willen worden.

Hoeveel van ons zegt 'ja' wanneer we 'nee' willen zeggen? Enkel om de ander een plezier te doen?

Als je ooit in de situatie zit waar je het gevoel krijg dat je iemand je energie leeg haalt. Of je zit in de positie om 'ja' te zeggen wanneer je eigen 'nee' wil zeggen. Enkel om de andere te helpen... Denk dan aan het verhaal van de dakloze man.

Ik heb hem niet geholpen. Hij is niet sterker geworden door mijn hulp. Ik haalde eerder mijzelf helemaal leeg.

Wil je mensen echt helpen? Doe ze dan een plezier door 'nee' te zeggen en ze zelf laten beroep doen op hun eigen kracht en creativiteit om oplossingen te vinden. Help hun door niet in te gaan op het leeg halen van je energie. Durf stop te zeggen wanneer het voor jou teveel is. Want enkel zo kunnen zij groeien.

Dit klinkt mss wat hard. Maar dit is wel een mooie regel om te hanteren:

'Luister maar 1 keer naar het probleem van iemand. Wees maar 1 keer een luisterend oor. Daarna luister je graag naar hun oplossingen en hoe zij zich voelen en omgaan met die oplossingen en de weg ernaar toe.'

Rijk Leiderschap is weten wanneer je waar de stekker moet uit halen. Weten wanneer 'nee' ook 'nee' betekent en je dat doorvoert. Rijk Leiderschap is je niet laten meesleuren in de verhalen van anderen uit medelijden en er te zijn omdat je je verplicht voelt om te helpen.

Rijk Leiderschap is er zijn voor mensen wanneer zij zichzelf redden. Enkel zou bouw je aan een krachtige Tribe rondom jou waar geven en nemen in balans is.

19 views0 comments

CONTACT

INFO@RITCHEUROPE.COM

De Ritch Community is een movement van het bedrijf Ritch Europe. 
Ritch Europe koppelt bedrijven hun core product of dienst aan een hoger doel

en onderneemt met de inkomsten van de community verschillende Give Back acties.

Meer info kun je vinden op www.RitchEurope.com

  • Black LinkedIn Icon
  • Black Facebook Icon
  • Black Instagram Icon

Heb je nog vragen? Dan vind je HIER het antwoord!